Kuinkas nyt suu pannaan

Käyntiä päänsärkyneurologille odotellessa oli edessä käynti suusairauksien poliklinikalla. Siellä testattiin aiemmin yksityisellä hammaslääkärillä teetetty ja myöhemmin lisääntyneiden kipujen vuoksi käyttämättä jätetty purentakisko.

Kiskosta todettiin, että se ei oikein enää sillä hetkellä istunut kunnolla suuhun vaan selvästi keikkui. Tuolloin kiskon heilumisen syyksi epäiltiin sitä, että kisko oli ollut jonkin aikaa käyttämättä.

Kiskon istuvuutta suuhun paranneltiin hiomalla. Ensimmäistä vaan ei todellakaan viimeistä kertaa. Paljon myöhemmin tuo tehty nopeahko johtopäätös kiskojen istuvuuden huonontumisen syistä osoittautuikin vääräksi. Mutta siitä lisää sitten joskus myöhemmin.

Kiskojen hionnan lisäksi käytiin keskustelua purentalihasten botox-käsittelystä. Toistaiseksi hammaslääkärien mielestä oli kuitenkin parempi kokeilla ensin perinteistä purentalihasten fysioterapiaa, joten poliklinikan lähetteellä varattiin aika purentafysioterapeutille.

Fysioterapeutin vastaanotolla todettiin purentalihasten kivut, kireydet ja trigger-pisteet. Päätä ja purentalihaksia hierottiin ja suuta venyteltiin ja kokeiltiin myös akupunktiota maltillisesti. Kotiin saatiin korkkiharjoitteita sekä tietoa meille jo etukäteen tutuista ja netin kautta tutkituista TMD-oireista ja niiden hoidosta.  

Samoihin aikoihin Kipuklinikalta tarjottiin osallistumista kipupotilaille kohdennettuun rentoutusryhmään. Toki tuotakin haluttiin kokeilla, mutta kokeilu jäi yhteen kertaan. Rentoutukseen oli pitkä matka ja rentoutuksessa  käytettiin apuna musiikkia ja kuuloherkistymän ja kipuja lisäävän automatkan takia rentoutuminen ei oikein onnistunut.

Kiskon uusi käyttöönotto, rentoutusryhmässä käynti ja purentafysioterapia korkkiharjoitteineen johtivat kuitenkin aivan muuhun kuin toivottuun lopputulokseen. Kiristyksen tunne ja kivut päässä ja purentalihaksissa vain voimistuivat ja johtivat taas sairaalaan ja kipulääketiputukseen.

Kaiken kukkuraksi oireet lisääntyivät taas yhdellä.

Vähitellen ja melkein huomaamatta, pikku hiljaa tihentyen, oli alkanut tulla pakonomaista ja tahatonta silmien räpyttelyä.

 

Edellinen     Seuraava

 


 

Kommentit