Nenäsuihketta ja näköhäiriöitä

Botox-pistokset purentalihaksiin oli siis annettu ja pistosten mahdollisten vaikutusten kerrottiin alkavan normaalisti näkyä noin parin viikon kuluessa. Ensimmäisten päivien aikana ei tullutkaan vielä mitään muutosta, mutta sitten alkoi tapahtua.

Ja tuo muutos oli kaikkea muuta kuin toivottu.

Purentalihasten, niskan ja hartiaseudun kireys lisääntyi ja kivut olivat niin kovat, että kotilääkitys ei auttanut vaan viikon sisällä piti mennä ensiapuun neljä kertaa. Välillä piti jäädä tarkkailuun myös yön yli. Hoitoina kokeiltiin kaikenlaista, tuttua kipulääketiputusta, relaksantteja, happihoitoa ja joitakin ihan uusiakin, lähinnä päänsäryn lievittämiseen tarkoitettuja lääkkeitä.

Mikään ei kuitenkaan lievittänyt oireita kuin korkeintaan hetkeksi.

Muutama päivä tuon tuskaisen viikon jälkeen oli vuorossa jo etukäteen sovittu käynti neurologian poliklinikalla. Taas kerran esitettiin epäily lääkepäänsärystä ja kysymykset lääkkeiden muista haittavaikutuksista lakaistiin maton alle. Ensi kertaa lääkäri totesi ja kirjasi myös jo jonkin aikaa oireena olleen kasvojen tahattoman nykimisen.

Lopputulos kaikista epäilyistä ja toteamuksista huolimatta oli kuitenkin se, että kivun yltyessä määrättiin kokeiltavaksi migreenin kohtauslääkkeeksi tarkoitettua nenäsuihketta. Itse maallikkoina olimme kuitenkin sitä mieltä, että pääkipu oli enemmänkin seurausta lihaskireydestä eikä ollut normaalia päänsärkyä tai migreeniä. Tyydyimme kuitenkin lääkärin suositukseen, vaikkakin vähän epäillen ja vastentahtoisesti.

Muutama päivä tuon jälkeen oli käynti myös Kipuklinikalla ja sieltä suositeltiin sairaslomaa jatkettavaksi ainakin puoli vuotta. Heti tuon perään olikin työterveysneuvottelu ja sairaslomaa jatkettiin.

Kipujen osalta mikään ei kuitenkaan muuttunut eikä nenäsuihkeesta ollut mitään apua vaan piti taas pari kertaa turvautua käyntiin ensiavussa. Huomion kiinnitti myös viimeisimpien kipukohtausten yhteydessä alkanut uusi oire.

Toinen silmä oli alkanut karsastaa.

Joulu oli jo ovella ja ikään kuin joululahjaksi yhden ensiapukäynnin aikana päivystävä lääkäri alkoi toistuvien oireiden vuoksi epäillä jotain uutta.

Epäilyn kohteena oli sarjoittainen päänsärky eli Hortonin neuralgia.

Ja eipä tuossa vielä kaikki. Kotona pahojen kipukohtausten aikana alkoi esiintyä vielä uusi oire. Vaimolla alkoi olla näköhäiriöitä, joissa olohuoneen sohvalla istuessa edessä olevan suljetun television tummalle ruudulle ilmestyi television takana olevan ikkunan pystykarmit haamukuvina.

Kaikilla mittareilla mitattuna näytti siltä, että joulusta oli tuleva ikimuistoinen.


Edellinen    Seuraava




Kommentit